Colmar – perla Alsaciei

Într-o după amiază de duminică,în urmă cu câteva luni,în timp ce „calatoream”virtual în căutarea de noi „minunății pe harta lumii „,care mai apoi să se transforme în destinații de vacanță,am descoperit un loc în care am visat să ajung.De la primele fotografii văzute pe internet,am hotărât să includ cât mai repede cu putință în program,călătoria la COLMAR.

COLMAR  este un orășel situat în partea de est a Franței,nu foarte departe de granița cu Germania și cam la jumătatea distanței dintre Strasbourg(70 km) și Basel(65 km).COLMAR își începe istoria la începutul secolului IX sub numele de COLOMBARIUM,care in traducere însemna cotețul porumbeilor.Mai târziu,având o dezvoltare rapidă,a fost ridicat la rangul de oras imperial(secolul XIII).La un moment dat  s-a numit si KOLMAR,având o istorie zbuciumată și fiind anexat de mai multe ori când de catre Franța,când de catre  Germania.Impreuna cu Alsacia,regiunea din care face parte, a fost cedat Germaniei în anul 1870,s-a intors la Franța după primul Război Mondial,a fost din nou sub ocupație germană în timpul celui de-al doilea Război Mondial și în sfârșit a  intrat în componența Franței la sfârșitul războiului.Acest dute-vino între Franța și Germania avea să își pună amprenta asupra culturii,asupra arhitecturii cladirilor,totul fiind un amestec între cele două curente și stiluri,german și francez.

COLMAR este străbătut de răul LAUCH,iar canalele alimentate de apele acestuia,formează o zonă pitorească numită La Petit Venise(Mica Veneție)strajuitā de clădiri cu arhitectură medievală,viu colorate și pastelate de mii de ghivece cu flori.

Un alt lucru interesant legat de COLMAR,este faptul că aici s-a născut sculptorul Frèdèric Auguste Bartholdi autorul STATUII LIBERTĂȚII din New York.In COLMAR există  o copie a Statuii Libertății din New York,înaltă de 12 m,care a fost instalată cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la ridicarea ei în America.

COLMAR se află de asemenea pe Drumul Vinului, regiunea Alsacia fiind renumită si pentru excelentele ei vinuri.

Pentru a ajunge din România la COLMAR cu avionul,sunt disponibile zboruri din București și Cluj Napoca,cu destinația Euroairport Basel-Mulhouse-Freiburg,operate de compania Wizz Air.Pentru cei din vestul țării există posibilitatea de a zbura de la Budapesta către același aeroport,cu compania Easyjet .De la Euroairport Basel-Mulhouse-Freiburg se poate ajunge la COLMAR cu autobuzul(FlixBus) în circa 50 min sau cu trenul în circa 90 min.Noi am optat pentru varianta închirierii unei mașini,ceea ce am și  făcut,rezervand online(am găsit o variantă foarte avantajoasă pe Rentalcars.com)

După un zbor de 90 minute,iată-ne ajunși la Basel.Interesant este că atunci când aterizezi pe Euroairport Basel-Mulhouse-Freiburg,nu știi exact unde ești;de fapt ești în trei țări în același timp,Elveția,Franța și Germania.Pentru a părăsi aeroportul sunt două ieșiri. Dacă o alegi pe cea din stânga,vei ieși în Franța iar dacă o alegi pe cea din dreapta,te vei trezi în Elveția. Eu fiind un simpatizant al dreptei am iesit in Elveția,dar după aceea urcând niște scări și coborând altele,am trecut „frontiera” și am ajuns în Franța. Am ajuns la biroul Rentalcars și după ce am așteptat vreo 30 de minute ca niște cetățeni să negocieze 3-4 euro cu cei de la inchirieri(ați ghicit deja-cetățenii erau italieni) am preluat cu bucurie și emoție mașina.De ce cu emoție?Păi dânsa era „virgină „.Eu am fost  primul care a folosit-o!!! O s-o țin minte toată viața!!!

După 30 min de mers, pe autostradă în mare parte din drum,am ajuns la COLMAR,locul la care visam de câteva luni și pe care îl cunoșteam deja, după zecile de accesări pe internet a tuturor paginilor dedicate acestui oraș superb(mi se întâmplă de multe ori ca atunci cand ajung intr-un loc nou,dar despre care am citit și m-am documentat asiduu,să am senzația de deja vù).

Mulțumită celor de la BOOKING.COM și de această dată cazarea a fost excelentă,un apartament micuț și foarte frumos,foarte aproape de Petit Venise și care îmbină tradiționalul cu modernul(My Sweet Homes-apartament Bartholdi)

În COLMAR nu sunt neapărat foarte multe atracții sau obiective de vizitat,dar plimbările pe străduțele înguste și faptul că poți admira clădirile multicolore,vechi de sute de ani cu o arhitectură fabuloasă,asta este în sine o mare atracție.Deasemeni se pot face și plimbări cu niște bărci mici de lemn pe canalele din „Mica Veneție”.Este minunat sa poți petrece în acest loc de vis câteva zile sau măcar câteva ore.

COLMAR este simfonie de culori,un pastel,este coborât parcă dintr-un basm și este un loc de poveste. COLMAR este și el o mică „minunăție pe harta lumii”.

Reclame

Autor: iordan67

Calator pasionat!

Un gând despre „Colmar – perla Alsaciei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s